زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

حکم زیارت قبور (قرآن)





در مورد رفتن به زیارت اهل قبور در دین اسلام احکامی را بیان کرده اند.


۱ - حرمت زیارت قبور کافران



حضور بر سر قبر کافران و منافقان (جهت دعا و استغفار برای آنان) طبق آیه قرآن حرام می‌باشد.
«فان رجعک الله الی طـائفة منهم فاستـذنوک للخروج فقل لن تخرجوا معی ابدا ولن تقـتلوا معی عدوا انکم رضیتم بالقعود اول مرة فاقعدوا مع الخــلفین• ولا تصل علی احد منهم مات ابدا ولا تقم علی قبره انهم کفروا بالله ورسوله وماتوا وهم فـسقون؛ هرگاه خداوند تو را بسوی گروهی از آنان بازگرداند، و از تو اجازه خروج (بسوی میدان جهاد) بخواهند، بگو: «هیچ گاه با من خارج نخواهید شد! و هرگز همراه من، با دشمنی نخواهید جنگید! شما نخستین بار به کناره‌گیری راضی شدید، اکنون نیز با متخلّفان بمانید!•هرگز بر مرده هیچ یک از آنان، نماز نخوان! و بر کنار قبرش، (برای دعا و طلب آمرزش،) نایست! چرا که آنها به خدا و رسولش کافر شدند؛ و در حالی که فاسق بودند از دنیا رفتند!».
پس از آنکه منافقان با تخلف صریح از شرکت در میدان جهاد پرده ها را دریدند و کارشان بر ملا شد، خداوند به پیامبرش دستور مى دهد روش صریحتر و محکمترى در برابر آنها اتخاذ کند تا براى همیشه فکر نفاق و منافقگرى از مغزهاى دیگران برچیده شود، و منافقان نیز بدانند در جامعه اسلامی محلى براى آنها وجود نخواهد داشت .لذا مى فرماید: بر هیچیک از آنها منافقان که از دنیا مى روند نماز مگزار! (و لا تصل على احد منهم مات ابدا).و هیچگاه در کنار قبر او براى طلب آمرزش و استغفار نایست (و لا تقم على قبره).در حقیقت این یکنوع مبارزه منفى ، و در عین حال موثر، در برابر گروه منافقان است ، زیرا به جهاتى که در گذشته گفتیم پیامبر (صلی اللّه علیه و آله و سلّم ) نمى توانست رسما دستور قتل آنها و پاکسازى محیط جامعه اسلامى را از این طریق صادر کند، ولى مبارزات منفى به حد کافى در بى اعتبار ساختن آنان ، و انزوا و طردشان از جامعه اسلامى ، اثر مى گذارد.

۲ - حضور در کنار قبر مسلمان



حضور در کنار قبور مسلمانان، جهت دعا برای آنان جایز است.
«ولا تصل علی احد منهم مات ابدا ولا تقم علی قبره انهم کفروا بالله ورسوله وماتوا وهم فـسقون؛ هرگز بر مرده هیچ یک از آنان، نماز نخوان! و بر کنار قبرش، (برای دعا و طلب آمرزش،) نایست! چرا که آنها به خدا و رسولش کافر شدند؛ و در حالی که فاسق بودند از دنیا رفتند!».

۳ - پانویس


 
۱. توبه/سوره۹، آیه۸۳.    
۲. توبه/سوره۹، آیه۸۴.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲، ص۶۷-۶۸.    
۴. توبه/سوره۹، آیه۸۴.    


۴ - منبع



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «حکم زیارت قبور»    



آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.